Hidroizolatii fundatii

Hidroizolarea fundatiilor la case rezidentiale, blocuri rezidentiale, este de multe ori omisa intentionat de dezvoltatori. Sunt lucrari ascunse, iar clientul final cand cumpara, de cele mai multe ori nu cunoaste toate fazele constructiei din punct de vedere tehnic si corect, in schimb este atras de aspectul estetic – finisaje si de pretul “bun” pe care i-l ofera dezvoltatorul, iar dupa 2-3 ani de exploatare, se trezeste cu infiltratii la subsol, aparitia mucegaiului la interior, infiltratii la tevile de evacuare a apelor pluviale s.a.m.d.

Din punctul nostru de vedere, avand experienta acumulata in ani de zile, aceste tipuri de lucrari sunt extrem de importante si in timp, daca nu sunt executate in faza de construire a imobilului, provoaca probleme foarte grave structurii imobilului, are impact extrem de grav asupra sanatatii locatarilor, si in ultima instanta, provoaca un deranj extrem de mare la refacerea acestor lucrari, care sunt absolut necesare.

Sistemul de fundatie pentru constructiile noi

La o constructie noua, aflata in faza de executie a fundatiei lucrarile ar trebui sa fie alcatuite din urmatoarele etape:

 • Se toarna subradierul – o placa de beton dreapta si neteda
  • Dupa uscarea completa se face hidroizolatia cu una sau doua membrane bituminoase aplicate dupa amorsarea suprafetei
  • Materialele trebuie sa fie destinate acestui tip de lucrare – sa fie antiradacina, anti microorganisme, rezistente la mediu umed
  • Executia – pentru a se asigura continuitatea hidroizolatiei pe verticala dupa turnarea fundatiei peste subradier, se lasa 30-40 cm de membrana bituminoasa pe tot perimetrul radierului in aer, ca ulterior sa fie lipita de partea verticava a fundatiei
 • Se toarna fundatia – dupa uscare completa, se va face hidroizolatia pe partea verticala peste nivelul solului cu aproximativ 1m, la fel, dupa amorsare
  • Peste hidroizolatie se aplica un polistiren extrudat, impermiabil la apa, pentru mediul umed, de o densitate cat mai mare, XPS200 este suficient, iar grosimea trebuie aleasa in functie de modelul constructiei, daca avem subsol – se pune minim 100mm, iar daca nu avem subsol este suficient extrudatul de 50 mm grosime.
  • Peste polistiren se aplica o folie cramponata, pentru a se asigura ventilarea fundatiei si protectia termosistemului
  • Peste folia cramponata, pe o fasie de 15-20 cm gosime, se umple cu un pietris, pentru asigurarea drenajului apei
 • Ulterior, la finalizarea constructiei, se toarna o fasie de aproximativ un metru pe tot perimetrul constructiei, trotuar lipit de casa cu o panta dinspre casa spre curte, iar ulterior toata curtea trebuie sa fie cu panta spre gradina sau spre zona de colectare a apelor pluviale.

Pentru fundatiile in zone cu panza freatica ridicata, la executia fundatiei se toarna o cuneta(poza alaturata) din beton, care va fi hidroizolata, iar in ea montata o teava perforata care asigura drenarea apelor spre un bazin de colectare. Aceasta cuneta trebuie turnata in panta.

 

Sistemul de fundatie pentru constructiile vechi

La constructiile vechi, cea mai des intalnita problema la executia hidroizolatiei la fundatie, este in Bucuresti, lipsa spatiului pentru decopertarea santului cu latimea de un metru pe tot perimetrul cladirii, cu adancime mai mare decat adancimea fundatiei cu aproximativ jumate de metru, din cauza constructiilor la calcan. In aceasta situatie, unica solutie de hidroizolare a fundatiei se face la interior prin metoda injectarii. Aceasta metoda este costisitoare, nu are termen de executie, se poate executa de la cateva zile la cateva luni si este nesigura. Executantii nu pot sa dea o garantie, iar executia trebuie facuta de o firma specializatat pe acest tip de lucrare.

Daca decopertarea este totusi posibila, executia hidroizolatiei la fundatie este aproximativ aceeasi, doar manopera este mai complicata, din cauza prelucrarii rosturilor la delimitarea fundatiei de subradier, asigurarea suprafetei drepte fara denivelari sau rugozitati si la uscarea completa a peretilor, pentru acest proces este nevoie de minim o saptamana fara ploi.

Membrane sintetice

Membrane PVC, FPO, TPO - rezistenta la razele UV si intemperii, rezistenta ridicata la imbatranire, rezistenta la grindina, rezistenta mare la intindere, aspect vizual placut s.a.

Membrane bituminoase

Rezistenta la imbatranire, rezistenta la intindere si elasticitate ridicata, rezistenta ridicata la permiabilitatea vaporilor de apa, flexibilitate la temperaturi scazute.

Membrane lichide

Permeabila la vapori - permite stratului suport sa respire, elastica - membrana isi pastreaza flexibilitatea la temperaturi scazute, Intarire rapida- rezista la ploaie imediat dupa aplicare.
Open chat
Powered by