În toți anii de experiență, din sutele de clienți care ne-au cerut o ofertă de preț sau o soluție tehnică, nu au fost nici măcar zece care să o facă într-o manieră corectă, nu neapărat profi, dar una de bun simț. Acest lucru a tergiversat perioada pre-implementare și de multe ori ne-a încurcat și pe noi, dar în mod sigur și pe client. Cu un pic de efort putem simplifica metoda de cerere a ofertei și accelera procesul, pentru rezultate de calitate.
De exemplu, am fost sunați pentru un balcon de 4mp și întrebați cât costa metrul patrat de “idroizolație” de sute de ori, o întrebare pe cât de incorectă pe atât de deranjantă. E ca la magazin, service, doctor, restaurant, etc., este bine să te informezi înainte să întrebi, să știi de ce ai nevoie și cu ce poate sa ajute un “idroizolator”.
Ca peste tot, soluții de hidroizolare sunt de ordinul miilor: clasice, moderne, inovatoare, scumpe, ieftine, simple și complexe. Toate aceste soluții se pot întocmi de un specialist conform unei solicitări simple dar corecte de la client.
Pentru că terasele circulabile sau necirculabile au straturi care nu se văd, acestea sunt de multe ori ignorate de la proiectant la executant, de la arhitect la dezvoltator, câteodată în mod intenționat. Pe unii nu-i interesează confortul, sanătatea, bunăstarea sau fericirea viitorului locatar, ci doar banii si profitul obținut din vânzarea imobilelor.
Dacă ai cumpărat o proprietate și ai o terasă, un balcon sau un subsol, ține minte sfaturile de mai jos, o să te ajute cu siguranță.
Ce trebuie să știi înainte sa te apuci de căutat soluții pentru terasa ta:
- Ce tip de terasa ai?
- Circulabilă – este terasa peste care se circulă, se stă la masă, se face grătar, se usucă rufele, se țin cauciucurile de iarnă/vară, etc. Aceasta de obicei este acoperită cu gresie/piatră/granit pe adeziv, deck/wpc pe ploturi, gresie pe ploturi reglabile, adică sunt acoperite cu un strat circulabil.
De ex.: balcoanele sunt circulabile. Ține minte, nu există hidroizolație circulabilă!
Mai jos vă prezentăm o terasă circulabilă executată cu EPS200 în pantă de 2%, FPO alb, wpc pe ploturi reglabile:
Necirculabilă – este terasa pe care nu se circulă, nu se depozitează nimic, nu se deszăpezește. Această terasă rămâne cu stratul de hidroizolație expusă la intemperii (raze UV, frig, îngheț, ploi, etc.) și rezistă foarte mult în timp dacă este executată corect. Exemplu de terasă necirculabilă este terasa unui bloc de locatari. De obicei, în Romania, terasele blocurilor sunt hidroizolate cu membrană bituminoasă de foarte proastă calitate, dar cu un cost foarte mic, convenabil comunității de locatari.
FPO alb
PVC
Lichidă poliuretantică
Bituminoasă in două straturi
- Ce suprafață ai în metri patrati?
- se ia o ruletă și se desenează pe o hârtie o schiță cu laturile și se face calculul simplu: lungime X lățime.
- Ce perimetru ai in metri?
- se aduna toate laturile.
- Ce fel de detalii ne poți oferi despre terasă?
- receptori/guri de scurgere – număr de bucăți și modelul acestora (de exemplu: am doi receptori, unul vertical, trece prin tavan și al doilea orizontal, trece prin atic)
- stâlpi pergolă – străpungeri terasă
- stâlpi suport instalații – aer condiționat
- piciorușe balustradă – nr. de bucăți și forma (de ex. rectangulară 40×40 mm)
- luminator/trapă și dimensiunile acestora (L, l si h)
- aeratoare – nr. bucăți.
- Adresa exactă a șantierului (locuinței) cu etaj, scară, alte detalii, pentru că o terasă de 20 mp la etajul 10 din 11 cu lift micuț în care nu încape o liză de cărat materialele, în mod sigur va costa mult mai mult decât dacă aceeași terasă este la parter.
- Ce straturi aveți pe terasă de la placa de beton în sus (de exemplu: placă de beton, barieră de vapori bituminoasă, termoizolație, șapă de pantă, hidroizolație, gresie pe adeziv). Dacă nu cunoașteti, întrebați constructorul, vânzătorul, dezvoltatorul, vecinul, cumnatul. Hidroizolatorii nu au cum să afle altfel, nu există un aparat care scanează terasa în profunzime. Dacă nu se furnizează această informație în cererea de ofertă, refacerea terasei poate suferi modificari de preț pe parcurs, iar nemulțumit este întotdeauna cel care plătește în plus față de ce s-a discutat/estimat.
- Poze cu terasa si starea ei actuala (tocul ușii de acces, colțuri, guri de scurgere, atice, detalii, etc.)
- O schiță profi sau una de mână. Cel mai potrivit este un RLV făcut de un arhitect, dar dacă nu e posibil, e bună și o schiță de mână.
- Date de contact ale beneficiarului (nume, prenume, număr de telefon, adresa de e-mail) – noi recomandăm ca discuțiile de la început până la sfârșit să fie purtate pe e-mail, astfel rămân salvate detaliile, iar când există discuții sau neclarități, se poate discuta cu ușurință despre lucrurile stabilite anterior, detalii rămase în cloud.
Recent, un beneficiar ne-a zis că a fost învățat de un prieten mai în vârstă că dacă vrea să-și construiască o casă la curte, să evite terasele, balcoanele, etc., pentru ca acestea, atunci când sunt executate correct, costă mulți bani.
Un aspect foarte important de luat în calcul atunci când se cere o soluție tehnica sau o ofertă de preț este bugetul. Daca doriți o terasă care să nu vă dea bătăi de cap timp de zeci de ani, nu ascultați de “specialiștii” arhitecți, proiectanți, cumatri, socri, cumnați,care activează în alte domenii dar care își dau cu parerea despre buget: ei nu sunt hidroizolatori și nu cunosc stratificațiile compatibile între ele și sistemele agreate. Soluțiile de hidroizolare sunt mii, iar combinațiile de straturi compatibile pot fi de ordinul sutelor. În funcție de buget, specialistul hidroizolator axat pe calitate poate să gândească o soluție potrivită pentru fiecare beneficiar in parte.
La un moment dat am fost rugați de un client să venim cu o propunere tehnică si comercială pentru acoperișul tip terasă a casei lui, “fără să țin cont de costuri” pentru că el dorea servicii ultra-premium iar “banii nu sunt o problema”. Evident, i-am pus cel mai performant termosistem, cea mai performantă membrană hidroizolatoare, cea mai performantă membrană bituminoasă cu barieră de vapori plus difuzie, exact cum am face pentru propria casă.
Am făcut două deplasări la Afumați (Ilfov), am urcat pe acoperiș, am calculat toate suprafețele, verticale, orizontale, atice, capace, receptori, suprafață pentru șapă de pantă 3%, șapă de pantă 2%, suprafață pentru bariera de vapori plus difuzie, cea pentru membrana FPO, fixari, OSB atic, profile tabla caserata, profile cu picurator, receptori, calcule materiale șapă, termoizolație orizontală, termoizolație verticală, termoizolație capac atic, actualizare prețuri și disponibilitate stoc la furnizori pentru fiecare material, tot, ca să ni se spună la sfârșit la telefon: “da, suna bine, dar e prea scump”.
Dacă știam ce buget există pentru aceste lucrari, fie îi spuneam că nu avem soluții atât de ieftine, fie găseam o soluție tehnică potrivita pentru bugetul respective, oiar zilele pierdute cu gândirea întregii soluții le foloseam cu mai mult succes pentru orice alt client. Ca regulă general, atunci când vorbim de construcții, prețul este direct proporțional cu nivelul calității atât la materiale, cât și la manoperă.
Haideți să construim un dialog corect, transparent, pentru rezultate optime! Recomandarea noastră este să parcurgeți pașii de mai sus și să ne oferiți cât mai multe detalii despre proiect, așteptări, buget, și alte elemente care să ne ajute să vă formulăm o ofertă corectă și apoi să implementăm o lucrare de hidroizolație la nivel de excelență, cu standardul #KIRMAN.