Tipuri de sisteme de terasa necirculabile

Atunci când vorbim despre terase necirculabile, există mai multe tipuri de sisteme de materiale și straturi la furnizorii de top din domeniul hidroizolațiilor si termoizolațiilor. Aceste sisteme sunt agreate, testate, verificate și recomandate de furnizorii mari sau sunt “gândite” și “reinventate” de către “specialiștii” executanți, care au un singur principiu, și anume: să facă profit.

Acestea sunt sisteme agreate, testate si verificate cu fiabilitate peste 30 ani:

  1. Sistem cu dublă preluare strat superior membrană sintetică (PVC, FPO, TPO)
    a. Placă de B.A.
    b. Șapă de pantă 2% (acest doi la suta înseamnă că grosimea șapei începe de la 4-5 cm la gura de scurgere și urcă cu 2cm/m până în capătul opus gurii de scurgere).

De ex.: dacă avem un receptor tip gargui (în atic) în mijlocul unei terase 4mx4m, atunci grosimea șapei va începe de la 4cm la gura de scurgere și va continua cu 6 cm, 8cm, 10 cm, 12 cm.

c. Amorsă bituminoasă – aceasta se aplică pe o șapa uscată sub 5%, temperatura atmosferica peste 10 grade Celsius. Dacă se urmăresc acești doi factori simpli, deja putem să tragem concluzia că perioada sezonului rece este foarte limitată, iar sistemele cu membrana bituminoasă trebuiesc excluse din proiecte. Hidroizolatorii din România execută lucrări pe timp de iarnă, pentru că, asa cum am mai zis, scopul este de multe ori profitul. Revenind, suprafața trebuie să fie foarte netedă, bine aspirată și curățată. Fiind șapa foarte poroasă, cel mai des este nevoie de lucrul cu două mâini, că să se imbibe foarte bine.

d. Membrană bituminoasă barieră de vapori plus difuzie – această membrană are niște canale care permit eliminarea vaporilor care străpung placa de beton și șapă. Se montează pe suprafață orizontală și verticală, iar vaporii se elimină prin zona de atic,  unde se îmbină cu fațada. Bariera de vapori are rolul principal de a proteja termoizolația. Vaporii, atunci când vin din interiorul casei, cu viteză, prin placa de beton, daca nu s-ar opri în această barieră, ar strapunge termoizolația și i-ar strica structura, iar coeficientul de transfer termic ar fi afectat. Bariera de vapori plus difuzie bituminoasă este recomandată mai ales pe terasele unde se toarnă șapa de panta peste termoizolație. Dacă nu ar exista șapa de panta peste termoizolație, atunci s-ar potrivi o barieră de vapori simplă tip PE. Aceasta este o folie care încetinește vaporii care vin cu viteză din interior și le permite să treacă încet și controlat, astfel încât sa nu strice structura termoizolației. Despre acest sistem vorbim mai târziu.

e. Receptori Top Wet cu flanșă bituminoasă cu dublă preluare, aceștia se etanșează la bariera de vapori.

f. Termoizolație – Aceasta poate fi polistiren extrudat, polistiren expandat, vată minerală, PIR. Fiind acoperită termoizolația cu o șapă de pantă, aceasta nu este neapărat să fie vată mineral (care este ignifugă). Poate să fie un polistiren extrudat de 300 mm grosime sau un PIR de 160 mm grosime (aceste grosimi au aproximativ același coeficient de transfer termic).

PIR
Vata minerala
EPS
XPS

g. Șapă de pantă minim 2%. Această șapă da pantă ține de hidroizolața superioară și este cea mai importantă din sistem. Daca panta este mai mică, fiabilitatea sistemului este compromisă. Toate materialele de hidroizolații de la toți furnizorii au în specificațiile tehnice acest aspect – panta minim 2%. Cea mai des întâlnită problemă în proiectarea tuturor teraselor din România este panta șapei. Aceasta problemă începe la arhitect și se termină la executant, mai ales atunci când proiectele se fac într-un birou, departe de un specialist tehnic în roofing. Sunt excluse de la această regulă materialele destinate bazinelor de apă, piscinelor, lacurilor, rezervoarelor, etc., acolo unde structura materialelor este etanșă, fără respirabilitate. De ex.: membranele respirabile destinate hidroizolațiilor teraselor au în structura lor niste găurele mici, de ordinul micronilor, care au formă conică cu baza pe partea inferioară, iar vârful pe partea superioară a membranei, în acest fel vaporii intră la baza conului și se evaporă încet prin vârf iar acesta fiind foarte mic, apa trece fara sa se infiltreze. De aceea atunci cand panta este greșită și apa băltește pe o terasă, respirabilitatea membranei este afectată, iar fiabilitatea sistemului compromisă.

h. Geotextil 300g/mp densitate. Acesta este stratul de separație dintre șapa de pantă și membrana hidroizolatoare(PVC, FPO). Acest geotextil este de două tipuri: care separă mecanic membrana hidroizolatoare de stratul suport și care separă chimic membrana hidroizolatoare de stratul suport (acesta poate fi bituminoasă, care este pe baza de petrol și incompatibilă chimic cu membrana PVC, polistirenul, etc.). La membranele FPO, producatorul scrie că nu sunt absolut necesare straturile de separație, totuși noi la Kirman separăm și membrana FPO, pentru că un strat de protecție în plus nu poate decât să crească durata de viață a unui sistem, nicidecum să-l scurteze, iar geotextilul are un cost nesemnificativ în comparație cu întreg sistemul de terasă și costurile per total.

i. Membrană sintetica hidroizolatoare PVC sau FPO. Aceasta se fixează cu dibluri în șapa de pantă, cu tăvițe speciale, iar între ele fâșiile se lipesc cu un feon special cu aer cald, noi recomandam marca Leister. Aceasta membrană este una foarte rezistentă la razele UV, îngheț, vânt. Este foarte elastică, iar dacă este aplicată foarte bine și corect poate să reziste chiar și 50 de ani. Membranele sintetice necesită o acuratețe specială la aplicare. Acestea permit montarea pe suprafețe umede, iar faptul că sunt respirabile facilitează uscarea completa a șapei dupa închiderea procesului de hidroizolație. Pentru o lipire și un montaj calitativ, se folosesc anumite accesorii absolut esențiale pentru fiabilitatea terasei. Aceste accesorii sunt agentul de curățare, agentul de activare, colțare, tabla cașerată, fixări alese corect (nu ce se găsește prin depozit), ermetic poliuretanic, etc.  Pentru acest tip de membrană, unul din punctele foarte importante în aplicarea lor este curentul și accesul la sursa de curent stabil, fără variații sau căderi de tensiune. Cel mai potrivit este curentul trifazic sau monofazic, dar fără alte utilaje conectate în paralel.

j. Receptori Top Wet profesionali cu flanșă PVC/FPO care se mufează în cei de jos de la bariera de vapori bituminoasă. Acest sistem protejează casa de infiltrații în două trepte, prima la membrana sintetica PVC sau FPO superioară, iar a doua treaptă este la bariera de vapori bituminoasă.

k. Aticele se termoizolează pe vertical și pe capace (partea superioară).

l. Pe capacul aticului se montează un OSB pentru a îndrepta suprafața și pentru a se acoperi termoizolația de pe vertical și de la fațadă, astfel se formează o platformă netedă, în pantă, spre interiorul terasei. Pe muchia exterioară de la fațadă și atic se montează un profil cu picurator dintr-o tablă zincată de 0,8 mm grosime, iar peste acest picurator, pe tot perimetrul, se montează fâșii de tablă cașerată fixată în profilul cu picurator. Astfel, membrana sintetica se lipește de aceste fâșii, iar terasa este închisă ermetic în totalitate. Acest tip de sistem nu necesită un capac din tablă pe aticele terasei, iar tinichigerii nu au “șansa” de a perfora/deteriora munca hidroizolatorilor. Membrana PVC are o garanție de 10 ani și membrana FPO/TPO cu grosimea de 1,5 mm una de 15 ani, dar durata de viață este de peste 30 ani.

2. Sistemul de terasă necirculabilă cu termoizolație tăiată în pantă 2%.

Acest tip de sistem se potrivește atunci când se dorește ca terasa să nu fie încărcată cu o sarcină suplimentară față de ce există deja sau când turnarea de șape este un proces prea complicat.

a. Placa de B.A.

b. Nivelarea suprafeței cu șapă. Suprafața trebuie să fie perfect dreaptă, netedă și uscată. Orice denivelare poate îngreuna sau face imposibilă execuția corectă a celorlalte straturi care urmează. Daca suprafața de beton este perfect dreaptă sau are mici denivelări care pot fi îndreptate cu un mortar de reparație, turnarea șapei nu este necesară.

c. Geotextil 300g/mp. Acesta este cu scopul de a proteja mecanic bariera de vapori tip PE.

d. Bariera de vapori tip PE. Este folia care protejează termoizolația de vaporii agresivi care vin de la interiorul casei și străpung cu viteză placa de beton și șapă. Aceasta se montează pe suprafața orizontală și se urcă pe verticală până trece de grosimea termoizolației. Practic, după montajul hidroizolației, se va vedea perimetral folia.

e. Termoizolația tăiată în pantă 2% din fabrică. Pentru acest lucru este nevoie de urmatoarele detalii în cererea de oferta: RLV-ul terasei făcut de un architect, cu gurile de scurgere marcate pe schiță, cu grosimea minimă de termoizolație, panta 2%. În funcție de tipul termoizolației, este foarte importantă rezistența materialului la compresiune care se măsoară în kPa și se găsește în fișa tehnică. Noi recomandăm ca rezistența la copresiune să fie de minim 150kPa, acest lucru înseamnă că materialul rezistă până la 15 tone/mp încărcare. În România se poate tăia în panta din fabrică și cu un calcul în prealabil la furnizorii Swisspor pentru polistiren EPS, la Bachl pentru PIR, iar vata mineral se poate tăia la aproape toți producătorii. La montajul termoizolației în pantă, producatorul pune la dispoziția executantului o schiță de montaj cu fâșiile de termoizolație numerotate, astfel încât să faciliteze o rapiditate sporita în execuție. Procesul de montaj al termoizolației nu este cel mai simplu și ușor dintre toate, așa cum cred majoritatea beneficiarilor, decât dacă executantul se grăbește și calitatea este ultima din lista de priorități. Fiecare fâșie trebuie montată fără spumă poliuretanica, iar dacă laturile nu se potrivesc, pentru că din fabrică exista erori de 0,5 cm la fâșiile de termoizolație, acestea trebuiesc îndreptate cu fierastraul, iar fiecare fâșie trebuie să fie montată perfect, fără rosturi pline de spumă. Cel mai corect este să se monteze termoizolația în două straturi, astfel micile erori de la primul strat se pot îndrepta atunci când se acoperă cu stratul al doilea.

g. Fixările – acestea trebuie să fie compuse din două părți – diblu din plastic plus șurub metalic pentru beton, iar diblul sa fie potrivit în funcție de termoizolație. De ex.: dacă avem termoizolație de 300 mm grosime, atunci diblul va fi de 335 mm lungime și se va fixa în șapa de nivelare de sub geotextilul de separație sau în placa de beton, în cazul în care nu a mai fost nevoie de șapa de nivelare, iar la final termoizolația va fi fixă și fără nici măcar un colț mobil. Suprafața trebuie să fie ca un beton, singura diferență este că e mai ușoară.

g. Geotextil 300g/mp strat de separație.

h. Membrana PVC/FPO – aceasta va fi fixată prin tot sistemul în șapa de nivelare, ca și polistirenul, sau în placa de beton, în cazul în care șapa nu s-a turnat fiind suprafața perfect dreaptă din turnarea betonului.

3. Sistemul de terasă necirculabilă  cu dubla preluare – membrane bituminoase

  1. Placă de beton armat
  2. Șapă de panta 2%
  3. Amorsă bituminoasa – aceasta trebuie să fie aplicată pe suprafața uscata și curățată foarte meticulos, iar în functie de producatorul amorsei și vâscozitatea acesteia, se da în două straturi, astfel încât suprafața șapei care este poroasă să fie cu porii foarte bine acoperiți. Aplicatorul trebuie să măsoare umiditatea stratului suport în profunzime. la cel putin 4 cm. Atenție! Dacă afară sunt 40 grade celsius amorsa va fi aplicată dimineața sau seara, când temperatura este între 10 și 25 grade Celsius.
  4. Membrană bituminoasa barieră de vapori plus difuzie, este o membrana 2 în 1, care se montează pe suprafața orizontală și verticală astfel încât vaporii care vin de la interior să se elimine prin fațadă, zonă de inchidere atic. Această membrană trebuie montata doar de profesioniști și canalele de difuzie nu trebuie să fie prea topite. Profesioniștii știu de ce.Receptori TOP WET cu dublă preluare, acei receptori cu flanșa bituminoasă care se etanșează la bariera de vapori plus difuzie. Aceștia sunt achiziționați la pachet cu receptorii de la hidroizolația superioară. Cei de sus se vor mufa în cei de jos, de la bariera de vapori.Termoizolația trebuie să fie rigida, cu o rezistență mare la compresiune și destinația pentru terase (nu fațade, așa cum am întalnit destul de des). Aceasta poate fi EPS, XPS, Vată minerala sau PIR.Șapă de pantă 2%. Aceasta este foarte importantă, deoarece dacă panta va fi greșita, iar apa va bălti pe terasă, durata sistemului va fi mult diminuată. Șapa trebuie turnata de o echipă de profesioniști, verificată, altfel, din experiența noastră, știm că 98% din echipele executante care există pe piața din România toarnă șapele gresit și la întâmplare, și nu au nici măcar un laser de nivel în dotare.Amorsă bituminoasă – în două straturi, dacă va fi cazul, și doar după ce un aparat special de măsurare în profunzime va arăta: ”umiditate sub 5%”. Atenție la temperatura atmosferica și intensitatea razelor solare.Membrană bituminoasa de prim strat. Aceasta este o membrană fără protecție la razele UV. Este foarte important să fie lipită pe toată suprafața, să nu rămână goluri. În zona de unghiuri drepte fie se face o scafă din mortar astfel încât unghiul să fie rotunjit, fie se aplică meticulos, mai greu, dar fără goluri în zona de colt drept la atic. Acolo unde sub membrana bituminoasa aplicată există gol, este absolut necesar să se taie cu un cutin și să se refacă zona de colț. Se mai practică și aplicarea mai multor fâșii de membrană,  astfel încât colțul să fie plin de membrană bituminoasă, pentru ca pe această zonă există fenomenul de lucrabilitate al acoperișului și este posibilă fisurarea în timp.
  5. Membrană bituminoasa strat final, cel expus la intemperii, raze UV, grindină, trafic ocazional, etc. Acest strat este foarte important să fie ales din sutele de modele existente pe piața din Europa. Acest strat începe de la 4-5 euro/mp și ajunge la 50-60 euro/mp. Prețul este direct proporțional cu calitatea, iar stratul de ardezie care o protejeaza de razele UV poate fi de mai multe tipuri și culori. Noi recomandăm ca stratul final să fie de minim 5mm grosime, iar producatorul cel mai bun din Europa este Icopal (actualul BMI). Noi, la Kirman, lucrăm doar cu acest producător de sisteme cu membrane bituminoase, iar aici garanțiile pot urca și până la 30 ani, evident în funcție de sistemul ales și de posibilitățile beneficiarului.
  6. Receptori TOP WET – aceștia se montează între primul strat de membrană bituminoasă și al doilea strat, astfel încât stratul final să fie peste flanșa receptorului. Aceștia se fixează cu dibluri în șapa de pantă și trebuie să fie foarte stabili, fără pic de mobilitate, ca și cum ar fi turnați, altfel, dacă se mișca atunci cand se calcă pe ei cu piciorul, înseamna ca sunt montați greșit și sistemul este compromis.
  7. Pe partea verticala a aticului, dacă acesta este mai înalt de 50 cm, la suprapunerile de membrană bituminoasă se vor da fixări din 20 în 20 cm, astfel încât să fie membrană prinsă de atic și mecanic, nu doar lipită. La călduri foarte mari membrana bituminoasă se înmoaie, și, fiind foarte grea, se poate deplasa în jos, iar încrețiturile înseamnă greșeală de execuție și un sistem compromis.
  8. Capacele aticelor trebuiesc montate în siste de prindere cu clipse, fără fixări vizibile de sus.
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email